Ga naar de inhoud

Aanvragen van de eenmalige energietoeslag 2022

  Aanvragen van de eenmalige energietoeslag 2022

  In verband met de stijgende energieprijzen, heeft de overheid een eenmalige energietoeslag in het leven geroepen. Sommige mensen komen in aanmerking voor deze toeslag. Niet voor iedereen is het duidelijk wat de energietoeslag inhoudt, voor wij hij bedoeld is en hoe u hem moet aanvragen. In dit artikel leggen we alles uit en leest u hoe we u kunnen helpen.

  Wat is de energietoeslag?

  De energietoeslag is een eenmalige uitkering van de overheid (bijzondere bijstand), die u kunt aanvragen als uw inkomen onder een bepaalde grens zit. De energietoeslag is bedoeld om te helpen bij het betalen van stijgende energieprijzen. Hoeveel u krijgt, is afhankelijk van uw inkomen.

  Hoe hoog is de energietoeslag?

  De energietoeslag bedraag 1300,- eenmalig. Dit bedrag bestaat uit 800,- maar is per 1 juli 2022 verhoogd met 500,-. Het precieze bedrag kan ook nog per gemeente verschillen.

  Wanneer kom je in aanmerking voor de energietoeslag?

  De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. U moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. U kunt de energietoeslag aanvragen als u:

  – In een huurwoning woont;
  – Eigenaar bent van een (koop)woning;
  – In een gemeubileerde woning woont;
  – In een woonwagen of caravan woont.

  Wat zijn de richtlijnen voor het aanvragen?

  Gemeenten kijken of u in aanmerking komt. De vuistregel hierbij is dat u niet meer dan 120% van het ‘sociaal minimum inkomen’ mag verdienen. Hoeveel dat is, is weer afhankelijk van uw leeftijd, uw leefsituatie en uw inkomen.

  De netto inkomens per leefsituatie die hierbij gelden zijn;

  Netto maandinkomen Leefsituatie

  € 1.310,05 Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd
  € 1.310,05 Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd €1.871,50 Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd
  € 1.455,67 Alleenstaand en gepensioneerd
  € 1.971,05 Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd

  Energietoeslag voor studenten

  Op dit moment is er een landelijke richtlijn die zegt dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag. Nu zijn er veel juristen die zeggen dat het juridisch niet houdbaar is om studenten uit te sluiten.

  De eerste stap is dat u een aanvraag doet bij de gemeente. Als u een afwijzing krijgt, dan maakt u direct bezwaar tegen de afwijzing van uw aanvraag en vervolgens gaat u er ook tegen in beroep.

  Gelukkig zijn er ook al een aantal gemeentes die zelf afwijken van de landelijke richtlijn, zoals gemeente Tilburg. Dat betekent dat studenten daar gewoon een aanvraag kunnen doen, zonder dat ze worden afgewezen.

  Heeft de energietoeslag invloed op de hoogte van mijn uitkering of toeslagen?

  Nee, de energietoeslag heeft geen invloed op andere uitkeringen of toeslagen. Het is een eenmalige uitkering die bovenop uw huidige inkomen komt. De uitkering is netto, dus u hoeft geen belasting te betalen over het bedrag dat u ontvangt.

  Wie kan mij helpen bij het aanvragen van de energietoeslag?

  Als u vragen hebt over de energietoeslag of hulp nodig hebt bij het aanvragen ervan, kunt u contact opnemen met Lisabelastingspecialisten. We ondersteunen bij het aanvragen, het berekenen van uw inkomen of het adviseren in uw situatie. Elke situatie is immers uniek. Wij helpen u graag verder!